Dieta cukrzycowa

    Podstawy diety cukrzyka

    Cukrzyca przynależy do tych chorób, w których kolosalne znaczenie ma szczelnie ustalony jadłospis. Dużo ludzi posiadających podwyższony poziom cukru we krwi boryka się także z nadwagą. Poprawny jadłospis pomoże nie tylko wyrównać stężenie glukozy, ale również odzyskać zgrabną sylwetkę. Trzeba jednak pamiętać szczególnie o tym, aby jeść tylko nieduże porcje produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dieta cukrzycowa musi opierać się na nieprzetworzonych produktach spożywczych. Zatem wszystkie posiłki najlepiej jest przygotowywać w domu. Żeby dostarczyć sobie potrzebnych składników, warto bardzo często sięgać po warzywa a także owoce o mniejszej zawartości cukru. Do znaczących składników diety należą również chude mięso drobiowe, tłuszcze roślinne oraz produkty pełnoziarniste.



    Możliwość komentowania jest wyłączona.

    sitemap